Per 25 maart verhoogt Interbank (nu IB Krediet) de variabele rente op kredieten. Dit doen wij in lijn met ontwikkelingen van de variabele rente op nieuwe woninghypotheken. Als referentierente volgen wij de hypotheekrente van december 2023 die begin februari door De Nederlandsche Bank bekend is gemaakt op www.dnb.nl. Klanten hebben een brief met datum 1 maart ontvangen over de tariefsverhoging per 25 maart.
Ik heb een vraag over de tariefsverhoging.
Hebt u ook een brief over de tariefsverhoging ontvangen? Wij kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over hebt. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet:
1. Wat is krediet met variabele rente?
Bij het afsluiten van het krediet hebt u een variabele rente met ons afgesproken. Rente is wat u betaalt om geld te lenen. Het geleend bedrag inclusief de rente betaalt u in maandelijkse termijnen terug. Als de rente van het krediet variabel is, kan de rente stijgen en dalen tijdens de looptijd. Zo kan het krediet na verloop van tijd duurder of juist goedkoper worden als de rente wijzigt.
2. Waarom wordt de rente verhoogd terwijl ik al 3 jaar geen opnamemogelijkheid heb? In feite is het geen doorlopend krediet meer.
Het klopt dat wij alle doorlopende kredieten per 1 mei 2020 hebben opgezegd. Hierdoor kunt u geen aanvullend krediet meer opnemen. Alle andere afspraken die we met u hebben gemaakt, blijven gewoon gelden. Dat geldt dus ook voor de afspraak dat de rente over uw krediet variabel is. Als de rente van het krediet variabel is, kan de rente stijgen en dalen tijdens de looptijd.
3. Hoe wordt de marktrente bepaald?
Eerder heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) bepaald dat de rente van een krediet met variabele rente tijdens de looptijd moet meebewegen met de marktrente. Kifid verwees hierbij naar de marktrente die altijd door De Nederlandsche Bank (DNB) bekend werd gemaakt op hun website. DNB stopte vorig jaar mei met de publicatie van de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet. Vanaf dat moment hadden we geen marktrente meer om te volgen. Toen is Kifid op zoek gegaan naar een nieuwe maatstaf.
4. Waarom wordt de hypotheekrente de nieuwe maatstaf?
De Geschillencommissie van Kifid heeft bepaald dat de DNB-rentereeks voor variabele rente op nieuwe woninghypotheken met ingang van mei 2022 als referentierente voor variabele rente op doorlopend consumptief krediet geldt. Hierover heeft Kifid een deskundigenrapport gepubliceerd. In dit rapport wordt toegelicht dat de hypotheekrente specifieke kenmerken heeft van de Nederlandse markt. Ook kan de hypotheekrente met belangrijke renteontwikkelingen meebewegen. Voortaan is de rente op nieuwe woninghypotheken de referentierente die ook wij zullen hanteren voor rentewijzigingen. Kifid heeft daarbij ook bepaald dat voor consumptief krediet een opslag van 5,28 procentpunt geldt. Deze opslag komt bovenop de marktrente die geldt voor woninghypotheken.
5. Waarom past Interbank (nu IB Krediet) de rente aan?
De afgelopen tijd zijn de rentes in de markt behoorlijk gestegen. Interbank (nu IB Krediet) gaat de rente van haar kredieten ook verhogen. Vanwege de onduidelijkheid over welke referentierente gevolgd moest worden, hebben wij de rente een tijd lang niet kunnen wijzigen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de genoemde marktrente van hypotheekrente voortaan zal gelden als referentierente. Wij wijzigen de rente aan de hand van deze referentierente. Dat betekent in dit geval dat wij nu de variabele rente op kredieten per 25 maart 2024 verhogen. Bij deze verhoging volgen wij de hypotheekrente.
6. Waar kan ik mijn nieuwe rente zien?
Wat de renteverhoging precies voor uw situatie betekent, ziet u in de brief van 1 maart die u van Interbank (nu IB Krediet) hebt ontvangen. In de tabel ziet u de rente, de resterende theoretische looptijd, uw maandbedrag en het totaal terug te betalen bedrag inclusief kredietvergoeding per. Na de rentewijziging kunt u de actuele informatie over uw krediet ook zien in Mijn Lening.
7. Wat betekent een rentewijziging voor mij?
De maandtermijn van een doorlopend krediet bestaat uit een bedrag aan rente én aflossing. Binnen deze maandtermijn varieert de hoogte van het bedrag dat u aan rente en aflossing betaalt. Als de rente omhoog gaat, betaalt u meer rente en minder aflossing. Daardoor wordt de looptijd langer. Bij een lagere rente betaalt u minder rente en lost u meer af. De looptijd wordt daardoor korter. Het totale maandbedrag blijft wél steeds hetzelfde.
8. Hoe wordt de rente van mijn krediet berekend?
Voor kredieten met variabele rente wordt het rentebedrag bepaald op de laatste dag van de maand. Uw renteboekingen kunnen verschillen afhankelijk van het aantal dagen waarover de rente is berekend. Naast het aantal dagen in de maand is ook het openstaande saldo een oorzaak zijn van wisselende renteboekingen. Bij extra aflossingen op uw krediet wordt het saldo lager.
9. Waarom wordt de looptijd langer na de renteverhoging?
Uw maandbedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. U blijft maandelijks betalen totdat uw schuld inclusief kredietvergoeding volledig is afgelost. Per 25 maart 2024 verhogen we de rente. Als de rente hoger wordt en uw maandbedrag blijft hetzelfde, lost u minder af. Daardoor wordt de resterende looptijd van uw krediet langer en het totaal terug te betalen bedrag hoger.
10. Wat moet ik doen om mijn maandbedrag te verhogen?
Stuur een e-mail naar contractbeheer@mijnlening.ibkrediet.nl waarin u aangeeft dat u uw maandbedrag wilt verhogen. Dan passen wij uw maandbedrag aan naar uw nieuwe maandbedrag, waardoor uw theoretische resterende looptijd gelijk blijft met de looptijd voor de renteverhoging.
Staat uw vraag hier niet tussen?
Kijk dan onder Veelgestelde vragen of neem contact op met onze Klantenservice via contractbeheer@mijnlening.ibkrediet.nl. Wij staan voor u klaar.